AKADEMINS PRISTAGARE

Västra Gastronomiska Akademins stora pris 2003:


Stefan Karlsson, kökschef på restaurang Fond, Göteborg

För en kreativ kokkonst som på ett enastående sätt lyckas på samma gång bevara och förnya genuint svenska mattraditioner.

Stefan Karlssons första påtagliga minne handlar ­"har han berättat"­ om mammas löksill hemma i köket i småländska Gemla.
Mamma Anita lagade nu inte bara löksill: hon bjöd gärna och ofta på svensk husmanskost, och det satte bestående spår hos sonen. Han bestämde sig redan tidigt för att bli kock, och genom hårt arbete, egna initiativ och en aldrig sinande kärlek till svenska råvaror och mattraditioner har han lyckats mer än väl.
I dag är han en av de stora i det svenska köket, utsedd till årets kock 1995, medlem av det svenska kocklandslaget 1993­96 och mottagare av Gastronomiska Akademins guldmedalj 2001 ­ plus flera andra priser och utmärkelser. Det är inte det enda resultatet av hans arbete: Fond har en stjärna i Guide Rouge ocksåŠ
Givetvis finns det också en stor portion vilja och envishet bakom framgångarna. Redan när Stefan avverkade sin prao-period i skolan satsade han mot köket: han fick plats på en Scandic Vägkrog. Där träffade han Peter Sundgren, en kock som ställde höga krav på råvaror och tillagning, och som blev Stefans förste mentor.
Prao-perioden följdes av ett extraknäck på vägkrogen, och så småningom också livsmedelsteknisk linje, värnplikt som ubåts-kock och arbete på flera småkrogar i Växjö ­ samt restaurang Spisen.
Men Stefan Karlsson vill vidga sina vyer, och Växjö kändes med all respekt lite för litet. Det blev vad det led en flytt till Göteborg och till The Place, som då hade Ulf Wagner som krögare och kökschef.
Men Stefan fortsatte se framåt. Han tog mod till sig, och klev in på La Scala ­ topprestaurangen som drevs av Leif Mannerström och Stefans egen idol, Crister Svantesson. Och si, inte bara fick han jobb, han blev också personlig assistent åt Svantesson då denne tävlade i VM i Lyon 1991!
Senare fortsatte Stefan till 28+ ­ där han arbetade tillsammans med Ingemar Lyxell ­ och Restarang Tvåkanten innan han kom till Fond.
Sin förtjusning för svenska mattraditioner har Stefan Karlsson aldrig släppt. Inte så att han inriktar sig på endast svensk husmanskost: tvärtom låter han gärna fantasin styra tillagning och smak. Men det är svenska råvaror som gäller, svenska tillagningssätt som finns i grunden. Med en aldrig sinande nyfikenhet och kunskapstörst har han varit i kontakt med en rad av landets mästerkockar, och lärt sig av dem: förutom de ovan nämnda också bl.a. Erik Lallerstedt, Leif Mannerström, Bengt Wedholm och Werner Vögeli.
Samtidigt har han aldrig tvekat när det gäller att dela med sig av sina egna kunskaper. Inte bara har han hjälpt och stöttat unga kocklöften, han har också föreläst om mat och matlagning i skolorna och är medförfattare till sju matböcker.
Det är inte att förundra sig över att de egna barnen, Emmerik och Nellie, redan börjat intressera väldigt mycket för matlagningŠ

Åter